Blogging vs. Vlogging

Vă spun de la început, dacă nu știați asta deja (și slabe șanse să nu știți dacă cochetați cu mediul online românesc) că la noi videoblogging-ul este mult mai dezvoltat decât partea de blogging. Adică sunt mai mulți care se filmează în timp ce vorbesc și pun asta pe Youtube decât cei care scriu ceea ce vor să spună și postează asta pe un blog – în limbaj puțin mai direct.

Când am început eu să mă ocup de bloguri, acum destul de mult timp, videoblogurile încă nu apăruseră în România – cel puțin din câte îmi aduc eu aminte – și ca fapt divers nici blogurile nu ajunseseră la nivelul ăsta însă puținele care erau atunci păreau mai calitative decât acum.

După ce au apărut videoblogurile și la noi în țară, au început să ia amploare și în scurt timp să lase în urmă rău de tot toată partea de blogging (imaginându-ne că ar fi o cursă între cele două) am început să mă întreb și eu de ce în majoritatea cazurilor oamenii preferă să se filmeze cum vorbesc în loc să scrie ceea ce vor să spună, mai pe scurt.

Din start nu se pune problema că unul ar fi mai ușor decât altul fiindcă e nevoie de multă muncă atât în blogging cât și în vlogging. Ca vlogger te costă ceva bani la început pentru echipament, apoi ai nevoie de un scenariu, apoi te filmezi, apoi editezi, apoi pui asta pe Youtube. Ca blogger la fel ai nevoie de ceva bănuți la început pentru domeniu și hosting, apoi te gândești despre ce ai putea să scrii, faci articolul, îl verifici și îl postezi. Pentru avansați se mai pune problema și de optimizare SEO dar lăsăm asta pe altă dată.

În concluzie, de ce vlogurile sunt mai populare decât blogurile? Oare lumea caută popularitate și au ajuns la concluzia că vlogurile te ajută să o atingi mai ușor?

Lasă un răspuns