Bruxelles: Descoperă farmecul capitelei Europei

Bruxelles este inima Europei si merita vizitat macar un weekend. Dincolo de renumele de capitala administrativa a Uniunii Europene, Bruxelles este un oras fermecator, care adaposteste mai mult decat sediile institutiilor UE si NATO. 

Exista o sumedenie de obiective turistice si stradute boeme, sa nu mai vorbim de numeroasele soiuri de bere, cartofii prajiti si renumita ciocolata belgiana.  Cromatica dintre arhitectura veche si moderna se pliaza perfect pe inima turistului care doreste sa primeasca si sa vada cate putin din toate, iar freamatul orasului te va cuceri imediat.

Vei descoperi Bruxellesul cel mai bine la pas, asta desi transportul public functioneaza ceas.  Urca-te in autobuz doar daca vrei sa-ti iei o doza zdravana de adrenalina, pentru ca soferii de autobuz din Belgia conduc la fel ca taximetristii din Bucuresti.

Inima orasului

Poate cel mai cunoscut obiectiv este piata centrala. Grand Place este inima Bruxellesului si este inconjurata de bijuterii arhitecturale si de stradute romantice pavate cu dale si invaluite in miros de gaufres si ciocolata.  Casa Breslelor, Primaria si Casa Regelui – Maison de Roi sunt principalele repere ale acestei piete. E mereu plin de turisti, dar parca Grand Place isi atinge potentialul maxim vara, cand poti admira covorul de flori in toata splendoarea lui. Aproape la fel de frumos e si de Craciun, cand e impodobit bradul din centrul pietei, iar pe cladiri sunt tot soiul de proiectii. 

Din Grand Place se ajunge usor la statuia simbol a orasului, Manneken Pis. Baietelul care face pipi nu doar ca este un simbol al orasului, dar i se mai adauga o fetita si un catel executand aceeasi activitate in diverse colturi ale orasului. Cea mai cunoscuta legenda a lui Manneken Pis spune ca olandezii au vrut sa dea foc orasului Bruxelles si un baietel ratacit a facut pipi pe fitil, salvand astfel orasul de la dezastru. E mereu plin de turisti, asa ca vei sta la coada pentru o fotografie. Pregateste-ti zoom-ul, pentru ca daca te astepti la o statuie uriasa, impunatoare, vei fi foarte dezamagit.

Daca tot ai ajuns aici, mergi si pana la cladirea Bursei, ajungi in cateva minute. Tot aproape se afla si Rue Nueve, celebra artera comerciala. In Bruxelles, cu foarte mici exceptii, magazinele se inchid foarte devreme, undeva la ora 18:00. Nu-ti face planuri de shopping duminica, pentru ca nu vei gasi nimic deschis pe Rue Nueve.  In schimb, daca ai ajuns in Bruxelles duminica, mergi in  cartierul Marolles, unde se intinde un nemaipomenit targ de vechituri, vestitul talcioc din Place du Jeu de Balle.

Cartierul artistic

Mont des Arts iti ofera una dintre cele mai frumoase vederi din Bruxelles, de pe treptele Jardin du Mont des Arts poti vedea cele mai importante repere turistice importante ale Bruxelles, Muzeele Regale de Arte Frumoase (respectiv cel de arta moderna si de arta contemporana), Cinemateca si Biblioteca Regala sunt alte puncte de interes ale acestui cartier artistic al orasului.

Poti urca apoi spre Place Royale, pentru somptuosul Palat Regal, care este locuit de Regele belgienilor asa ca nu poate fi vizitat decat destul de rar. Daca e inchis vizitatorilor, nu te supara, sunt inca foarte multe lucruri  de vizitat in Bruxelles, asa ca ia-o la picior pe linia de tramvai spre imensul Palat de Justitie. Poti sa-ti descoperi partea boema in cartierul Sablon, unde se afla si biserica Notre-Dame du Sablon, o biserica gotica care dateaza din anul 1304. Aici e plin si de restaurante, cafenele, florarii si magazine de decoratiuni. Gaufres sunt la tot pasul, dar in Sablon parca sunt cele mai gustoase.

Toate tarile europene intr-o ora

Tot in Bruxelles, dar ceva mai departe de centru, te poti plimba prin toate statele membre ale Uniunii Europene in decurs de doar cateva ore. In Parcul Mini-Europa poti face cunostinta cu obiective reprezentative ale Europei. Sunt de 350 de modele de cladiri si site-uri deosebite reproduse la o scara miniaturala, pornind de la Big Ben londonez la gondolele venetiene. Romania e reprezentanta de Palatul Mogosoaia.

Un alt obiectiv celebru al Bruxellesului este Atomium, o cladire bizara, futurista in forma de, ai ghicit, atom, care are 103 metri. Daca vrei sa vizitezi si Atomiumul si Mini-Europe, trebuie sa scoti din buzunar 22,5 euro pentru un bilet comun.

Bunatati

Bere belgiana, ciocolata belgiana, gaufres belgiene, cartofi prajiti – multi cartofi prajiti, peste tot in oras. Sunt mancare nationala, exista la fiecare pas, asa ca au devenit si subiect de bancuri pentru vecinii europeni ai Belgiei. O alta specialitate sunt scoicile (bineinteles, cu cartofi prajiti), veti gasi meniuri la preturi decente cam peste tot in centru. Tot la capitolul mancare, Amadeus este un local renumit pentru coastele de porc. Cu 17 euro vei putea manca cat poftesti tu, dar e mereu foarte aglomerat, asa ca sa nu te mire daca vezi o coada mare, mare, la usa. Cel mai bine ar fi sa-ti faci rezervare, dar nu te scuteste nici asta de asteptat.

Bruxellesul este un oras fermecator daca ii dai o sansa, iar un weekend nu e de ajuns sa-l descoperi cu adevarat. Daca esti in Bruxelles doar cateva zile, musai sa mangai statuia L’Ilot Sacre din piata centala. Legenda spune ca cei care mangaie statuia se vor intoarce in oras. 

Lasă un răspuns