Există viață fără carne? Câteva informații

Carnea este un produs bogat în aminoacizi, vitaminele B și D, mineralele esențiale (fosfor, zinc, potasiu, fier, iod etc.), precum și multe alte substanțe la fel de utile. Cu toate acestea, mulți refuză în mod deliberat să consume acest produs, iar motivele pentru acest lucru pot fi diferite. Unii oameni devin suporteri ai vegetarianismului, alții țin temporar postul bisericii și alții sunt forțați să limiteze sau să abandoneze complet folosirea cărnii din motive de sănătate. Dar, în orice caz, carnea este un produs neprețuit pentru corpul nostru și, refuzând să îl consumăm, trebuie să găsim o înlocuire completă a acesteia.

Beneficiile cărnii în nutriția umană

Carnea este o sursă de aminoacizi esențiali care intră în organism exclusiv cu alimente. Carnea roșie este bogată în vitaminele D și B, iar carnea de vită, mielul și carnea de porc sunt o sursă reală de fosfor, zinc, potasiu, fier și iod. În plus, fierul din compoziția acestui produs este mult mai ușor de digerat de organism decât de oligoelementele care vin cu alimentele vegetale. De asemenea, carnea este o sursă importantă de proteine ​​și una dintre puținele alimente care conțin vitamina B12. Carnea naturală și ecologică din dieta hranei noastre sporește secreția de sucuri digestive, îmbunătățește procesul de asimilare a alimentelor și, în general, facilitează activitatea organelor din tractul gastro-intestinal.

În jurul nevoii de a mânca carne până în ziua de azi, există dispute între oamenii de știință și nutriționiști, precum și între așa-numiți oameni care mănâncă carne și vegetarieni. Se crede că carnea conține o cantitate uriașă de colesterol și consumul acesteia în alimente afectează negativ funcționarea glandei tiroide, sănătatea ficatului și a sistemului cardiovascular. Acest lucru este parțial adevărat, dar totul depinde de calitatea produsului în sine și de metoda de preparare a acestuia. Fripturile prăjite cu maioneză, desigur, nu vor aduce beneficii organismului, ci o bucată de carne de vită sau curcan aburită este ceea ce aveți nevoie. Potrivit experților, un adult ar trebui să mănânce carne cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână.

Oponenții consumului de carne consideră că piețele și supermarketurile sunt literalmente inundate cu produse de origine animală, saturate cu antibiotice, tranchilizante și hormoni. Se presupune că toate aceste substanțe intră în corpul uman împreună cu cortizolul și adrenalina,  hormonii secretați de animale în timpul sacrificării. Acesta este unul dintre principalele motive pentru refuzul de a mânca carne, deoarece astfel de substanțe din corpul uman sporesc susceptibilitatea la stres și probabilitatea unor probleme supraponderale. De asemenea, există o percepție cum că utilizarea cărnii are un efect negativ asupra stării nivelurilor hormonale.

Reprezentanții industriei cărnii și a produselor lactate ca răspuns la astfel de acuzații indică faptul că există reguli conform cărora nu mai dau antibiotice cu 2 săptămâni înainte de sacrificarea păsărilor și a animalelor. Acest timp ar trebui să fie suficient pentru ca medicamentele să părăsească cu succes organismul. Marea majoritate a hormonilor (care sunt, după cum știți, proteine) sunt distruse prin tratament termic. Aceasta înseamnă că o friptură bine făcută este sigură în această privință.

Ar trebui să renunț la carne?

Vegetarianismul în sensul tradițional al cuvântului este destul de comun în întreaga lume. Rădăcinile sale se întorc în vremurile din India antică, dar astăzi nu există limite geografice pentru fanii mâncărurilor vegetariene. În sprijinul lor, Ziua Internațională fără carne este sărbătorită anual pe 20 martie.

După ce ați decis să renunțați la consumul de carne, ar trebui să abordați această problemă cu înțelepciune. Mai întâi trebuie să vă asigurați că nu există contraindicații pentru acest tip de hrană. Pentru a face acest lucru, consultați un medic generalist și un gastroenterolog. Modificările bruște în nutriție pot provoca exacerbarea diferitelor boli cronice și pot duce la dezvoltarea unora noi. Poate fi extrem de dăunător pentru persoanele care se angajează în muncă fizică grea, suferă de anemie, boală intestinală inflamatorie și gastrită, care au probleme cu tiroida sau pancreasul. În plus, nu puteți refuza acest produs copiilor, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Dacă nu există contraindicații la refuzul cărnii, merită să ne gândim la produsele care vor putea să o înlocuiască pe deplin.

Legumele ca sursă alternativă de proteine

Legumele, care includ în principal mazăre, fasole, linte și năut, sunt cea mai bună sursă de proteine, vitamine B și C și fier. Pentru consumul frecvent de leguminoase, este mai bine să alegeți mazăre verde și fasole verde. Utilizarea unor astfel de produse în dietă este universală: se pot găti supe, garnituri și chiar salate. Separat, merită remarcate avantajele:

  • Năutul, care este unul dintre cele mai vechi culturi de pe pământ. Năutul conțin până la 30% proteine. Alimentele pregătite pe bază acestuia sunt nutritive și sunt excelente pentru înlocuirea parțială a cărnii.
  • Linte, care a înlocuit odată carnea și pâinea în Egiptul si Grecia antica. Astăzi puteți cumpăra ușor linte verde și roșie în magazin. Cea verde are o aroma originala de nuci, iar cea rosie se distinge prin gustul picant rafinat. Aceasta leguma este ideala pentru prepararea garniturilor, tocanelor de legume, a supei și a salatelor.
  • Fasole, bogata în proteine ​​ușor digerabile. Acest produs este versatil și ideal pentru gătit diverse feluri de mâncare.

Poate soia să înlocuiască carnea?

Soia, de asemenea, face parte din legume, dar merită luată în considerare separat. Industria alimentară modernă oferă o gamă largă de produse pe bază de soia. Acestea sunt laptele, brânza și diverse produse semifinite. Soia naturală conține mai multă proteină decât carnea. Conține vitaminele A, B1, B2, P și PP. În plus, soia conține lecitină, indispensabilă pentru țesutul nervos, normalizând nivelurile de colesterol și, în consecință, reducând riscul de ateroscleroză. Dar este important de remarcat faptul că proteina vegetală conținută în acest produs este mai puțin absorbită de organism. Prin urmare, cantități mari de soia nu pot fi consumate. Acest lucru poate declanșa un eșec hormonal în organism și poate provoca, de exemplu, pubertatea timpurie la fete și menopauza prematură la femei.

Cerealele in dieta fara carne

Diferitele cereale sunt o altă sursă de proteine vegetale și carbohidrați complecsi. Hrișca, orezul brun și fulgii de ovăz vor ajuta la umplerea lipsei de proteine și a unui număr de substanțe utile în dieta fără carne. Astfel de produse îmbunătățesc formarea sângelui, normalizează nivelul de zahăr și asigură organismului grăsimi sănătoase. Hrisca din această listă este liderul în cantitatea de proteine și fier. Făina integrală este, de asemenea, o sursă valoroasă de proteine vegetale.

Cât de valoroase pentru corp sunt fructele de mare și peștele?

Peștele și fructele de mare în formă simplă de vegetarianism și în anumite zile de post sunt permise. Ele sunt de neprețuit pentru hrana oamenilor care aleg să renunțe la carne. În compoziția lor, varietățile de pește și fructe de mare conțin o mulțime de proteine, iod, calciu, fier, vitamina B12 și alte substanțe care nu sunt mai puțin valoroase pentru organism. Cele mai utile sunt varietățile de pești grași, varza de mare, creveți și calamari. Uleiul de pește este bogat în acizi grași polinesaturați, vitaminele D și E, indispensabile pentru starea sănătoasă a pielii, părului și dinților. Un adult trebuie să mănânce pește în medie de două ori pe săptămână.

Nucile și alte produse de înlocuire a cărnii

Nucile sunt o completare extraordinară a “alimentației fără carne”. Ele conțin doar 15% proteine, dar sunt o sursă ideală de opt aminoacizi esențiali. Dar este important de remarcat faptul că nucile sunt un produs destul de gras, deci nu ar trebui să fie consumat o cantitate prea mare. Conținutul ridicat de grăsimi din nuci face ca acestea să fie un produs interzis pentru persoanele cu deficit de enzime și anumite boli ale tractului gastro-intestinal.

Alte produse necesare în absența cărnii în alimentație includ:

  • Sparanghelul, distins prin conținutul său redus de calorii, care are un efect benefic asupra funcționării rinichilor și a metabolismului;
  • Spanacul, bogat în proteine ​​vegetale și un produs ideal în tratamentul epuizării, boli ale sistemului nervos, diabet zaharat și hipertensiune;
  • Semințe germinate, care conțin aproximativ 30% din valoarea zilnică a proteinelor, un număr imens de micro și macro nutrienti;
  • Broccoli, bogat în folat, vitamina C, proteine ​​vegetale și alte substanțe benefice;
  • Ciupercile care au niveluri diferite de proteine ​​și care nu sunt recomandate pentru consumul zilnic din cauza digestiei dificile;
  • Laptele și produsele lactate, bogate în proteine ​​și calciu;
  • Ouă, ușor de digerat și sunt considerate una dintre cele mai bune surse de proteine.

Lasă un răspuns