Injecțiile cu botox în timpul alăptării, ce trebuie să știi

Botoxul este un produs medical fabricat din toxină botulinică foarte purificată tip A, care este o neurotoxină. Domeniul principal de aplicare al Botox-ului este cosmetologia și adesea produsul este folosit pentru a netezi ridurile. Este posibil să combinați alăptarea și injecțiile cu Botox, ce riscuri există pentru sugari?

Sfera si posibilitatile injectiilor cu Botox

Utilizarea principală a injecțiilor cu Botox este de a reduce severitatea ridurilor. Utilizarea acestui produs a fost folosit îndelung și eficient în cosmetologie.

Studiile recente au demonstrat rolul Botoxului ca medicament eficient. Utilizarea sa a permis examinarea tratamentului multor boli dintr-un unghi nou.

Dacă vorbim despre practica dentiștilor, utilizarea Botoxului le-a permis acestora să trateze în mod eficient manifestările bruxismului, precum și disfuncțiile articulației temporomandibulare. Stomatologia nu este singura zonă de aplicare a injecțiilor cu Botox. Dar principala caracteristică a utilizării sale este dozarea strictă.

Indicații de utilizare

Recent, medicii de diferite practici utilizează Botox în tratamentul diferitelor boli, precum paralizia cerebrală și diferite afecțiuni care împiedică să vă controlați mușchii.

Numeroase studii au demonstrat eficacitatea Botoxului în:

 • controlul și tratamentul stărilor neuromusculare patologice;
 • dureri de cap severe;
 • incontinenta urinara;
 • contracții spastice ale pleoapelor și mușchilor feței, capului și gâtului.

Dar toxina botulinică poate provoca o boală periculoasă numita botulism. Amintiți-vă că este fatală dacă nu începeți tratamentul în timp util. În consecință, în timpul alăptării există un risc de transmitere de la mamă la copil. Dar sunt injectiile cu Botox periculoase?

Cum functioneaza?

Proteinele neurotoxice acționează asupra transmiterii impulsurilor nervoase. Datorită blocării acetilcolinei, este posibil să se prevină temporar reducerea și activitatea celulelor musculare și glandulare.

Medicii injecteaza Botox-ul în mușchi, forțându-i astfel să se relaxeze, acesta reducand aspectul ridurilor, atât subțiri, cât și adânci, în jurul ochilor, pe frunte etc. Uneori, medicii injectează toxina direct în mușchii sau glandele prea active de exemplu, pentru a combate transpirația crescută.

De obicei, injectiile cu Botox încep să lucreze la câteva zile după procedură, dar au doar un efect localizat și nu sunt capabile să acționeze sistemic.

Se crede că Botox este activ în domeniul administrării medicamentului timp de câteva luni (până la șase luni), înainte de a fi metabolizat și îndepărtat din organism.

Efectele secundare in cazul alăptării

Alăptatul la sân este cel mai bun lucru pe care il poate oferi o mamă copilului. Laptele este o sursă de nutrienți, minerale și vitamine care sunt convenabile pentru digestie. O mamă care alaptează poate transmite agenți patogeni ai anumitor boli, precum și anticorpi împotriva lor.

Dacă vorbim direct despre toxina botulinică folosită în cosmetologie și medicină, ea este recunoscută ca fiind sigură atât pentru mama care alăptează, cât și pentru copil.

Dar injectiile pot conține unele neurotoxine care reprezintă o amenințare la adresa persoanelor cu o predispoziție alergică. Apar riscuri deosebit de pronunțate în cazul calculării incorecte a dozei.

Periculos pentru sugari

Botulismul este o boală care pune viața în pericol atât a femeilor care alăptează, cât și a sugarilor, iar cauza principală este toxina botulinică. Studiile arată că toxina nu poate pătrunde în placentă și nu este capabilă să provoace daune fetale, dar totuși, riscurile rămân.

Prin urmare, se recomandă evitarea produselor care pot prezenta anumite riscuri. Multe femei ar fi de acord că alăptarea impune anumite restricții asupra regimului alimentar și necesită excluderea produselor care prezintă o potențială amenințare. Aceleași recomandări se aplică și sugarilor.

Este necesar să se excludă sau să se limiteze următoarele produse din dietă:

 • miere;
 • conservanți;
 • câteva tipuri de brânzeturi și sosuri;
 • orice conserve alimentare, de exemplu, cele cu carne, pește.

Care sunt complicațiile toxinei?

Complicațiile care pot fi asociate cu toxina botulinică sunt cunoscute în medicină. Acestea includ:

 • apariția reacțiilor alergice: erupție cutanată tranzitorie, mâncărime, umflături;
 • slăbiciune si paralizie musculară severă;
 • dificultăți la înghițire, in respirație sau vorbire;
 • reducerea cantității de saliva secretate;
 • ameţeală;
 • paralizia musculară.

Din fericire, aceste simptome sunt rare iar femeile care practică alăptarea nu trebuie să se teamă de complicații.

Pot sa imi pun Botox?

Medicii nu au încă o idee precisă și nu înțeleg cum funcționează focalizarea cu botox asupra unui făt sau a unui copil. Unii medici spun că astfel de proceduri sunt sigure, dar cu condiția unei dozări adecvate și a respectării tuturor regulilor de siguranță. Alții spun că sunt periculoase.

Cu toate acestea, medicii recomandă să refuze injecțiile in caz de alăptare pentru a evita chiar și cele mai mici riscuri. În ciuda faptului că femeile doresc să aiba un aspect frumos și după naștere, mult mai recomandabil este să renunțe la astfel de proceduri periculoase, înlocuindu-le cu cele mai sigure.

Care pot fi alternativele?

Cosmetica moderna poate ajuta la rezolvarea oricarei probleme, inclusiv eliminarea ridurilor. În acest caz, bebelușul va fi pe deplin protejat și lipsit chiar și de cel mai mic risc. De exemplu, medicul poate sugera următoarele proceduri:

 • acupunctura;
 • diverse tehnici de masaj;
 • creme cu aditivi diferiți, cum ar fi acidul hialuronic sau colagenul;
 • utilizarea peelingului chimic;
 • fitoterapie;
 • acidul hialuronic injectabil;
 • crioterapia.

1 thought on “Injecțiile cu botox în timpul alăptării, ce trebuie să știi”

 1. am o intrebare si eu
  am pus un film de pe 123movies pe stick
  sa il vad la tv dar nu are sonor
  si vad ca la toate filmele in formatul acesta face la fel
  care este problema?
  la filme HD-ro nu am probleme

Lasă un răspuns