Partea neștiută a Maltei, sau ce nu scrie nimeni când dați căutare pe Google

Macar o data in viata trebuie sa ajungem in Malta. Nu e doar o destinatie de vacata unde te poti bronza. E un loc incarcat de istorie, asezarile au o arhitectura impresionanata iar gazdele locului sunt primitoare, deschise, intelegatoare. Am vazut in maltezi un amestec armonios de alte popoare. Au fost cuceriti de arabi, romani si englezi. Fiecare ocupatie si-a lasat amprenta, iar ceea ce a ramas in urma tututror e unic in lume.

Pentru ca ultimii care i-au ocupat au fost britanicii, influentele lasate de ei sunt si cele mai puternice. Desigur, toti vorbesc limba engleza. Insa exista si dezavantaje pentru cei care nu sunt obisnuiti cu sistemul englezesc.

1. Foarte impotant, toti ne luam in vacanta ceva de bagat in priza. Nimeni, nicaieri, nu ne-a spus ca prizele lor sunt englezesti, desi pare la mintea cocosului. Ei bine, ai nevoie de adaptor. Nu am gasit la hotel, asa ca am fost nevoiti  sa cumparam. Zeci de euro s-au dus pe prizele lor…

2. Se circula pe stanga. (stiu, asta scrie peste tot). Doar ca e rau si pentru cei care vor sa inchirieze o masina, si pentru pietoni. Pentru cei care merg pe jos, tendinta, atunci cand traverseaza, e sa se uite in stanga, desi masinile vin din dreapta, si invers. E o aventura. Eu ma uitam si in stanga si in dreapta inainte sa fac un pas pe drumurile lor, indiferent ca traversam sau nu pe trecerea de pietoni. E mai sigur!

3. Urmeza transportul. Poti inchiria o masina, chiar si cu 8 locuri, sau scutere. Au preturi bune. Cam 10 de euro pe zi, de persoana, pentru o masinuta. Sunt multe firme care ofera astfel de servicii.  Cautati pe net inainte sa ajungeti in Malta sau la fata locului. Unii cer o garantie de cateva mii de euro, altii nu. De aceea e buna o documentare inainte. Eu am luat la pas o straduta, am intrat in fiecare sediu si am gasit cea mai buna oferta. Ieftina, foarte  buna, si fara sa-mi blocheze toti banii de pe card.

4. Si transportul public poate fi folosit cu incredere. Dar te limiteaza mult. Si iti mananca din timp. Nu poti vizita toate obictivele turistice si, cu siguranta, toata Malta, asa cum ti-ai dori. Pentru ca Malta poate fi strabatuta si intr-o zi. E mica. dar intensa.  Nu poti spune ca ai si vazut-o pe toata doar pentru ca ai traversat-o. (Sfatul meu e sa inchiriati o masina macar o zi, doua, sa ajungeti in toate locurile pe care le recomanda cei care au mai fost pe acolo.)

5. E foarte important sa aveti cu voi o sursa permanenta la internet. Obiectivele turistice sunt imprastiate pe insula. E bine sa le puneti in ordine, astfel incat sa nu mergeti haotic. Faceti un plan de bataie. O zi, doua, chiar trei prin Malta cu o masina, la cateva obiective care nu necesita mult timp, o zi prin Valetta, o zi pentru o croaziera pe celelalte insule. Si veti vedea ca pentru fiecare obiectiv, google maps asta e cea mai tare inventie.

6. Cand va inchiriati camera, indiferent ca e la hotel sau la gazda, cautati sa fie cat mai aproape de plaja. Noi nu am facut asta. Mergeam cu autobuzul pana la plaja. Pierdeam cel putin doua ore. Pana vine autobuzul, pana ajunge. Apoi, intoarcerea. Ti-e cald, esti lipicios, vrei o baie buna. Dar primesti in schimb un autubuz plin, dar plin, cu alti turisti la fel de transpirati si lipiciosi ca tine. E un vis! A fost motivul pentru care am mers doar o zi la plaja.

7 Si, ca parere personala, nu mi-as cauta cazare in Valetta. E atat de abrubt totul. Strazi inguste, pe care doar se urca si se coboara. Eu am avut senzatia ca doar urcam. Rar imi odihneam picioarele la coborare. Valetta e plin cu oameni si masini. E absolut superb, un “must” intr-calatorie prin Malta. Chiar cred ca a fost cel mai frumos loc pe care l-am vazut in Malta. Dar nu as fi stat acolo. Ma gandeam numai cum as fi tras de bagaje pe strazi si pe trepte…

8. Dati o tura si prin cluburile de noapte. Sunt multe, adunate cam in acelasi loc: St Julian. Ziua e o statiune normala, dar noaptea se transforma. Parca e alta lume. Strazile sunt pline de tineri ametiti, veseli, turisti din toata lumea, cluburile sunt pline, barurile, neincapatoare.

Distractie placuta si vreme cu soare sa aveti!

Lasă un răspuns