Săptămâna cu doar 3 zile lucrătoare

De-a lungul istoriei programul de lucru s-a schimbat foarte mult, iar din fericire pentru noi, s-a schimbat in bine. Acum zeci de ani progamul era 12 ore pe zi timp de 6 zile pe saptamana, deci doar o singura zi libera o data la 7 zile.

Cum a mai trecut timpul s-a scazut la 10, iar in cele din urma a ajuns la 8, insa era o raritate sa prinzi un loc de munca cu programul de 8 ore. Bineinteles, programul era tot de 6 zile pe saptamana.

Prima persoana care a decis sa introduca weekend-ul a fost Henry Ford, care a dat angajatilor sai doua zile pe saptamana liber, iar prin aceasta modificare nu a scazut deloc productivitatea, ba din contra, a crescut foarte mult, iar oamenii veneau cu drag si spor la munca.

Dupa ce a introdus aceasta modificare, tot mai multe companii au adoptat aceeasi abordare, iar acest sistem de 8 ore pe zi timp de 5 zile pe saptamana este cel mai popuar si folosit in zilele noastre.

Insa, cu toate acestea, acum se doreste o noua schimbare, iar aceasta presupune ca angajatii sa beneficieze chiar de 3 zile libere pe saptamana, dar bineinteles, cu conditia de a nu mai lucra 8 ore pe zi, ci 10. Unele persoane au intampinat cu o placere deosebita aceasta veste, pe cand, altele au spus ca poate deveni la un moment inuman sa lucrezi atatea ora incontinuu, cu toate ca ai mai multe zile libere, pana la urma este o chestiune bazata pe personalitatea fiecaruia.

Nu stiu daca este neaparat o modificare buna, dar specialistii considera ca la nivel psihologic este mult mai bine pentru o persoana sa aiba mai multe zile libere, chiar daca in zilele lucratoare va sta mai mult la job. Totodata, chiar la noi in Romania se propune implementarea unei legi prin care angajatorul poate sa aleaga programul de munca, adica 8 ore pe zi cu pauza doua zile, ori 10 ore pe zi cu pauza trei zile. Evident, este la stadiul de proiect, dar cu siguranta vor fi persoane bucuroase sa aiba un weekend mai prelungit.

Lasă un răspuns